Diyabet yani şeker hastalığı, damar tıkanıklığı veya yatağa bağımlılık gibi nedenlerle vücutta iyileşmeyen yaralar ortaya çıkabilmektedir. Yara bakımı plastik cerrahinin en önemli kategorilerinden biridir. Yara oluşumunun önüne geçilmesinden başlayıp, yaraların ileri teknolojilerle bakımı, takip edilmesi ve gerektiğinde ameliyata kadar giden aşamalarını kapsamaktadır.
Yaralar genellikle her sağlıklı insanda iz ile iyileşir. Cerrahi de bir doku yaralanmasıdır ve iz oluşur. Özel cerrahi teknikler sayesinde bu izler minimum Yanıklar da yara izlerinin önemli nedenlerinden biridir. Plastik cerrahi bir sihir değildir ancak bu gibi durumlarda, ilerlemiş olan teknoloji ve deneyimli ekipler sayesinde uygulanacak çok fazla yöntem bulunmaktadır.
Kaza ve çeşitli travmalar dolayısıyla insanların burun, elmacık kemiği veya çene kemiğinde kırıklar oluşabilmektedir. Bu kırıkların onrımında titanyum plak ve vidalar kullanılmaktadır. Sadece görünüm açısından değil, aynı zamanda işlevsel açıdan da yüz kemiklerinin doğru onarımı çok önemlidir.
Cilt kanseri görülme sıklığı ozon tabakasının incelmesi ve güneşe maruz kalma nedeniyle günümüzde oldukça artmış durumdadır. Deri kanserleri değişik tiplerde görülmektedir. Bazı türlerinde o bölgenin 3-4 mm deri sınırı ile çıkarılması yeterli olurken bazı türleri oldukça tehlikelidir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta güneşten korunmadır. Vücutta hızla büyüyen, kaşınan, yara olan, şekil ve renk değiştiren bir ben varsa zaman kaybedilmeden bir plastik cerraha başvurulmalıdır. Bazı durumlarda var olan şüpheli ben uygun sınırlarla ve küçük bir müdahale ile çıkarılıp, incelenmelidir. Tedavi planlaması da bu doğrultuda yapılır.
Halk arasında “peygamber sünneti” olarak da isimlendirilen, erkek çocuklarda idrar deliğinin penisin ucundan değil de daha gerilerden çıkması olarak tanımlanan hipospadias sık görülmektedir. Kızlarda çeşitli nedenlerden ötürü vajina oluşmayabilir. Bu ve benzeri durumlarda plastik cerrahi en uygun tedaviyi önerecektir.
Günümüzde her 8 kadından birisi meme kanseri riski ile karşı karşıyadır. Bu durumda memenin tamamı ya da bir kısmının alınması gerekebilmektedir. Onkoloji uzmanı ve cerrahın onayı doğrultusunda plastik cerrahi memenin yeniden oluşturulması için yardımcı olacaktır. Bu ameliyat meme ameliyatı ile aynı anda ya da diğer tedaviler bittikten belirli bir süre sonra olabilir. Tedavide kişinin kendi dokusu veya meme protezi kullanılmaktadır.
Mikrocerrahi ile vücudun bir tarafındaki dokuyu damarıyla (bazen de siniri) birlikte vücudun ihtiyaç duyulan tarafına taşımak mümkündür. Bu teknikle, örneğin, çenesi tamamen alınmış bir kişiye kaval kemiğinden çene yapmak, ya da yemek borusu alınmış bir insanın bağırsağının bir kısmı ile yemek borusu yapmak mümkün olmaktadır. Yine aynı şekilde hasar gören sinirler ve damarlar bu şekilde onarılmaktadır.
Kaza, kanser, yanık gibi nedenlerle bu uzuvların tamamı ya da bir bölümü kaybedilebilmektedir. Bu durumda çeşitli ameliyat teknikleri ile orjinale yakın sonuçlar elde edilebilmektedir. Elde edilecek sonuç kaybın derecesine ve nedenine göre değişmektedir.