Kalpte 4 adet kapak bulunur. Bunlar, mitral, aort, triküspit ve pulmoner kapaklardır. Bu kapaklar, kanın tek yönlü akışına izin verir. Darlık veya yetmezlik durumlarında kan akışı bozulur. Darlıkta (Stenoz), kapak açıklığı daraldığı için kan ileriye doğru yeterince akamaz. Yetmezlik durumunda ise, kanın ileriye doğru gitmesi gerekirken geriye doğru kaçar.
Kapak hastalıklarında, öncelikli olarak hastanın kendi kapağı tamir edilmeye çalışılır. Tamirin yetersiz kaldığı durumlarda kapak değişimi yapılır.
Kapak değişimlerinde, iki tip yapay kapak bulunmaktadır. Bunlar biyolojik kapaklar ve mekanik kapaklardır.
Biyolojik (Biyoprotez) kapaklar; hayvanlardan alınıp özel işlem görmüş kapaklardır. Dayanıklılığı düşük olduğu için bir süre sonra kapağın fonksiyonu kaybolmaya başladığından özel durumlarda tercih edilmektedir. Doğum yapmak isteyen genç kadınlarda veya ileri yaşta kan sulandırıcı ilaç kullanmakta zorluk yaşayabilecek olan hastalarda uygulanmaktadır.
Mekanik kapaklar; Özel olarak tasarlanıp metalden yapılmış kapaklardır. Uzun ömürlü kapaklardır, tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır.
Hastanemizde, tüm kapak ameliyatları rutin olarak uygulanmaktadır. Kapak hastalığına bağlı olarak gelişen ritim bozukluklarında (Atrial fibrilasyon) aynı seansta özel bir yöntem olan radyofrekans ablasyon işlemi de uygulanmaktadır.