Kalp ve Damar Cerrahisi

Kalp ve damar hastalıklarının teşhisinden tedavisine uzmanlaşmış bir ekip olarak hastalarımızın kalp sağlığını koruma ve iyileştirme misyonuyla hizmet veriyoruz.

Bilgi ve Randevu Hattı

e-Hizmetler

https://medikentinternational.com/wp-content/uploads/2024/01/TNC06953-copy-scaled.jpg

Kalp ve Damar Cerrahisi Prof. Dr. Turan EGE

Kalp ve Damar
Cerrahisi

Hastanemiz Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümünde, Prof. Dr. Turan EGE başkanlığındaki ekip tarafından Koroner bypass ameliyatları, Kalp kapak ameliyatları, Aort damarı ameliyatları, Karotis (Şah damarı) ameliyatları, Kol ve Bacak damar ameliyatları, varis ameliyatları ve arteriovenöz fistül operasyonları başarı ile uygulanmaktadır.
Placeholder image

Ameliyat Hizmetleri

Kalp Ameliyatları
Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniğimizdeki Kalp ameliyatları, Kalp-akciğer makinası kullanılarak (Kalbi durdurarak) veya kullanılmadan (Kalp durdurulmadan) yapılmaktadır. Bu ameliyatların seçiminde hastanın mevcut hastalığı ve genel durumu göz önünde bulundurularak karar verilmektedir.
Yine hastanın, hastalığı ve genel durumuna göre göğüs kemiği kesilmeden, farklı yerlerden yapılan küçük kesilerle (Minimal İnvaziv) kalp ameliyatları yapılmaktadır.
Koroner Bypass Ameliyatları
Koroner arterler, kalp kasının kan ihtiyacını karşılayan damarlardır. Bu damarların daralması veya tıkanması sonucu kalp kası yeterince beslenemediğinden göğüs ağrısı oluşmaktadır. Damarın tamamen tıkanması sonucu kalp kası beslenemez ve kalp krizleri olarak tanımlanan klinik tablo meydana gelmektedir.
Koroner bypass ameliyatlarında amaç; daralma veya tıkanma sonucu yeterli kan gitmeyen koroner arterlere farklı yollardan kan götürerek kalp kasının beslenmesini sağlamaktır. Böylece, hastanın yaşam süresi ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesi amaçlanmaktadır.
Hastanemizde güncel koroner bypass operasyonu tekniklerinin tümü uygulanmaktadır. Ameliyat süresi, yapılacak olan bypass greft sayısına göre değişmekle birlikte ortalama 3-4 saat sürmektedir. Ameliyat sonrası hastalar yoğun bakım ünitesine transfer edilerek burada takip edilmektedir. Yoğun bakım ünitesindeki takiplerinde sorunu olmayan hastalar servise alınır ve serviste birkaç gün takip edildikten sonra taburcu edilmektedir.
Koroner bypass ameliyatlarında hastanın göğüs damarı (IMA), kol damarı (Radial arter) ve bacak toplardamarları (Safen ven) rutin olarak kullanılmaktadır.
Kliniğimizde uygulanan bypass operasyonları;
– Geleneksel koroner arter bypass cerrahisi
– Atan kalpte koroner arter bypass cerrahisi (OPCAB)
– Minimal invaziv koroner bypass cerrahisi (MIDCAB)
Kalp Kapak Ameliyatları
Kalpte 4 adet kapak bulunur. Bunlar, mitral, aort, triküspit ve pulmoner kapaklardır. Bu kapaklar, kanın tek yönlü akışına izin verir. Darlık veya yetmezlik durumlarında kan akışı bozulur. Darlıkta (Stenoz), kapak açıklığı daraldığı için kan ileriye doğru yeterince akamaz. Yetmezlik durumunda ise, kanın ileriye doğru gitmesi gerekirken geriye doğru kaçar.
Kapak hastalıklarında, öncelikli olarak hastanın kendi kapağı tamir edilmeye çalışılır. Tamirin yetersiz kaldığı durumlarda kapak değişimi yapılır.
 Kapak değişimlerinde, iki tip yapay kapak bulunmaktadır. Bunlar biyolojik kapaklar ve mekanik kapaklardır.
Biyolojik (Biyoprotez) kapaklar; hayvanlardan alınıp özel işlem görmüş kapaklardır. Dayanıklılığı düşük olduğu için bir süre sonra kapağın fonksiyonu kaybolmaya başladığından özel durumlarda tercih edilmektedir. Doğum yapmak isteyen genç kadınlarda veya ileri yaşta kan sulandırıcı ilaç kullanmakta zorluk yaşayabilecek olan hastalarda uygulanmaktadır.
Mekanik kapaklar; Özel olarak tasarlanıp metalden yapılmış kapaklardır. Uzun ömürlü kapaklardır, tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır.
Hastanemizde, tüm kapak ameliyatları rutin olarak uygulanmaktadır. Kapak hastalığına bağlı olarak gelişen ritim bozukluklarında (Atrial fibrilasyon) aynı seansta özel bir yöntem olan radyofrekans ablasyon işlemi de uygulanmaktadır.
Aort Damarı Ameliyatları
Aort damarı, kalpten çıktıktan sonra göğüs ve karın boşluğunda ilerleyen en büyük atar damardır. Vücudumuzdaki tüm organ ve uzuvları besleyen ana dalları verir.
Aort duvarının farklı nedenlerle zayıflaması sonucu belli bölgelerde aşırı genişleme gelişebilir. Bu genişlemeler anevrizma olarak tanımlanmaktadır. Anevrizma çapının artışı belli bir seviyenin üzerine çıktığında anevrizma rüptürü (patlama) gelişebilir. Bu nedenle anevrizmalarının mutlaka rüptür olmadan tedavi edilmesi gerekmektedir.
Anevrizmaların tümünün tedavi edilmesi gerekmez. Genişlemenin kritik seviyeye ulaşmadığı hastalarda öncelikle genişlemeye neden olan risk faktörlerinin kontrolü gerekmektedir.
Genişlemenin kritik seviyeye ulaştığı hastalarda iki tedavi seçeneğinden biri uygulanmaktadır.
Bunlardan birincisi klasik açık cerrahi teknik, diğeri ise kapalı endovasküler tedavi seçeneğidir.
Klasik cerrahi tedavi eskiden daha sık uygulanan bir cerrahi tedavi seçeneğidir. Günümüzde ise öncelikli olarak kapalı (endovasküler) tedavi seçeneği tercih edilmektedir. Bu işlem çoğunlukla kasıklardan küçük insizyonlarla ve düşük riskle yapılmaktadır. Kapalı tedavinin uygulanamadığı hastalarda ise açık cerrahi uygulanmaktadır.
Karotis (Şah Damarı) Ameliyatları

Medikent Kalp ve Damar Cerrahisi: Güçlü Kalp, Sağlıklı Gelecek!

Uzman Ellerde Kalp Sağlığı!

Medikent Kalp ve Damar Cerrahisi birimi olarak, kalp ve damar sistemine özel uzman bakım sunuyoruz. Deneyimli kalp cerrahlarımız ve modern cerrahi tekniklerimizle, kalp sağlığınızı en üst düzeyde korumak ve damar sorunlarına etkili çözümler sunmak için buradayız. Sağlıklı bir kalp, sağlıklı bir gelecek için hemen bizimle iletişime geçin ve kalp-damar cerrahisi randevunuzu alın!

İLGİLİ BİRİMLER