Genellikle halk arasında dört boyutlu ultrason ile ayrıntılı ultrason, ya da ikinci düzey ultrason birbirine karıştırılmakta, birbirinin yerine kullanılmaktadı. Oysaki 4 boyutlu ultrason ultrasonografı cihazının bir modalite şekli iken, yani ultrason üzerinde ayar yapılarak farklı bir yönteme geçilmekte iken ayrıntılı ultrason yapılan işlemin adıdır ve genellikle iki boyutlu olarak yani siyah beyaz olarak yapılır. 4 boyutlu ultrason her ultrason değerlendirmesinde yapılabiliyor iken ayrıntılı ultrason belli haftalarda (18-23. haftalar arası) yapılabilmektedir. Ayrıntılı ultrason ile bebeğin tüm iç organları, dış vücut yapısı, genital organları, eller ve ayaklar, plasentası, bebeğin içinde bulunduğu sıvı ve rahim duvarı, rahim ağzı incelenmekte genetik anormallik bulgusu olup olmadığı araştırılmaktadır. Ayrıntılı USG perinatoloji uzmanı ya da özel eğitimli ve deneyimli radyoloji uzmanları tarafından yapılır.
Gebeliğin belirli haftalarında yapılan ultrasografik incelemeler ile hem bebek hem de anne sağlığı için önemli veriler elde edilmektedir.
Renkli doppler ve 3D/4D görüntüleme dahil olmak üzere gelişmiş teknoloji uzmanlığımızla fetusu gelişiminin her aşamasında detaylı şekilde değerlendirecek donanıma sahibiz.
Ultrasonografi cihazları sayesinde gebelik çok detaylı olarak incelenebilmektedir.
Bebekte var olabilen bir anormalliğin tespiti veya gelişme riski olan ve bebeğin sonraki hayatını tehdit eden bir hastalığın erken tespiti için yapılan erken haftalardaki ayrıntılı ultrasonografi işlemi anne ve bebek sağlığını korumak amacıyla yapılmaktadır.
İleri gebelik haftalarında ise bebeğin kan dolaşımının değerlendirilmesi, bebeğin gelişiminin değerlendirilmesi, bebeğin iyilik halinin tespiti için ultrasonografik işlemler uygulanmaktadır.
“Ayrıntılı Ultrason” ya da “Detaylı Ultrason” muayenesi, normal gebelik takibi sırasında yapılan ultrason muayenelerinden farklı olarak yüksek görüntü kalitesiyle ve bebeğin tüm organlarının incelendiği bir muayenedir.
Ayrıntılı Ultrason Gebeliğin Şu Haftalarında Yapılır:
11-13. Haftası (Tüm gebelerde)
18-23. Haftası (Tüm gebelerde)
24. Hafta ve sonrası (Yüksek riskli gebeliklerde
Detaylı incelemenin ilk basamağı kabul edilen 11-13. hafta ultrasonografi işlemi ile bebeğiniz hakkında aşağıdaki bilgiler elde edilir;
Bebeğin gelişim haftası
Bebeğin eşinin yerleşim yeri
Bebeğin suyunun miktarı
Bebeğin ense saydamlığının kalınlığının ölçülmesi
Bebeğin burun kemiğinin incelenmesi
Bebeğin kalp yapısı ile ilgili temel bulgular
Bebeğin diğer gelişim bölgeleri olan beyin, mide, böbrekler, mesane, karın duvarı, bağırsaklar, omurga, el ve ayaklar hakkında ilk ve önemli bilgiler
Bebeğin özel damar yapılarının Renkli Doppler ile incelenmesi
Rahim ağzının (serviks) değerlendirmesi
18-23. Hafta Ayrıntılı Ultrasonografi
İlk trimester ayrıntılı ultrasonografisinin ardından gebeliğin 18-23. haftaları arasında ayrıntılı ikinci bir ultrasonografik inceleme daha yapılır.
Detaylı veya ayrıntılı ultrasonografi gebelik izleminin en önemli parametreleri arasındadır.
İşlem, yapısı gereği ortalama 30-45 dakika sürebilmektedir. Bu süre bazen 1 saati bulabilir bazen de ileriki günlerde tekrarlanabilir.
Perinatoloji ve Yüksek Riskli Gebeliklerde fetal ekokardiyografi hizmeti verilmektedir.
24. Hafta ve Üzeri Ayrıntılı Ultrasonografi
Normalde tüm gebeliklerin belirli haftalarda ayrıntılı ultrasonografi ile incelenmesi önerilmektedir.
Bu işlemler gebeliğin belirli haftalarında yapılır. Bunlar;
11-13. hafta (1. trimester) ayrıntılı ultrasonografi işlemi
18-23. hafta (2. trimester) ayrıntılı ultrasonografik inceleme işlemi
Ancak, bazı durumlarda, ileri gebelik haftalarında görülen gelişmelerin yeniden incelenmesi, tekrar değerlendirilmesi ve aileye ayrıntılı bir detaylı ultrasonografi raporu verilmesi gerekebilmektedir.
Bazen de hastalar bazı özel nedenlerden ayrıntılı ultrasonografi haftasını geciktirebilmektedirler.
Bu ve benzeri nedenlerle ileri gebelik haftalarında da ayrıntılı ultrasonografi yapılmaktadır.
Perinatoloji ve Yüksek Riskli Gebeliklerde 24. hafta ve üzeri bir dönemde başvuran hastalara da detaylı ultrasonografik inceleme işlemi uygulanmaktadır.
Renkli Doppler ve Biyofizik Profil İnceleme
Gebeliğin ilk üç ayından itibaren, gerekli olur ise, bebeğin gelişimi, anne-bebek arasındaki damarsal iletişimin durumu, çoğul gebeliklerde fetusların kan akımlarının etkileşimlerini ölçmek amacıyla renkli Doppler inceleme, gebeliğin her haftasında yapılabilir.
Rutin gebelik takibinde gerekli olmayan Renkli Doppler inceleme işlemi yüksek riskli gebeliklerde özellikle kullanılmaktadır.
Bu durumların bazıları şunlardır;
Gelişme geriliği olan durumlar
Bebeğin suyunun azalması
Bebeğin dolaşımının bozulması
Bebeğin kalp fonksiyonlarının değerlendirilmesi
Bebeğin anne karnında hareketinin azalması
Çoğul gebeliklerde fetal plasental kan akımı özellikleri
Bu gibi durumlarda bebeğin anne karnındaki durumunun değerlendirilmesi için Renkli Doppler ultrasonografi son derece önemlidir.
Biyofizik inceleme (skorlama) ise bebeğin anne karnında tonusu, solunumu, suyu, hareketlerinin incelemesine ek olarak NST (non stress test) yönteminin eklenmesi ile yapılan bir puanlama sistemidir.
Medikent İleri Düzey Gebelik Ultrasonu birimi olarak, gebelik sürecinizi en detaylı şekilde inceleyerek size ve bebeğinize özel bir bakım sunuyoruz. Deneyimli uzmanlarımız ve gelişmiş ultrason teknolojimizle, bebeğinizin sağlıklı gelişimini takip etmenizi sağlıyoruz. Sağlıklı bir hamilelik için hemen bizimle iletişime geçin ve detaylı gebelik ultrasonu randevunuzu alın!