Meme Kanseri meme içerisinde gelişen genellikle düzensiz sınırlı ve sert bir kitle (tümör) şeklindedir. Tanısı çoğu kez elle yapılan muayenelerde ele gelen şişlik tespit edilmesi sonrası yapılan tetkiklerle konulur. Yeterince büyük olmayanlar ise el ile tespit edilemeyebilir ancak USG/Mamografi kontrollerinde tanı konulabilir.
Meme kanserleri erken teşhis edilmezlerse kemik, beyin, karaciğer ve akciğer gibi organlara yayılabilir(metastaz).
Hastalığın tedavisinde erken tanı çok önemlidir, bu nedenle ailesinde meme kanseri olanlar 30-35 yaşlarında mutlaka bir mamografi ile kontrol edilmeli, sonraki yıllarda ise yılda bir tekrar edilmelidir. Ailesel öyküsü olmayanlarda ise 35-40 yaşlarında mamografi çekilmesi ve sonrasında yine takip edilmesi önerilir.
Meme kanseri tedavisinde asıl tedaviyi cerrahi oluşturmaktadır. Cerrahi tedavinin yanında gerekli görülen hastalarda radyoterapi, kemoterapi ve hormonoterapide kullanılmaktadır.
Meme kanseri cerrahi tedavisinde farklı ameliyat teknikleri vardır. Ancak son yıllarda memenin alınmayıp sadece uygun temiz cerrahi sınırlarla memenin alındığı ve sonrasında radyoterapiden faydalanılan meme koruyucu ameliyatlar popülerlik kazanmıştır.